salát z brambor s tuňákem

13. června 2014 v 0:03 | Alape |  recepty
Tento salát mám moc ráda. Mám ho spojený s létem, protože - vlastně jsem ho v Itálii dělávala jenom v létě a často jsme si ho s sebou nosili k moři, kde ve stínu přečkal bez úhony, na rozdíl od jiných potravin, i celý den (varianta bez rajčat).

Navíc je poměrně hutný a dobře zasytí. Jo - a určitě je to dost kalorické jídlo :-D ...

Potřebujeme:
brambory
tuňák v oleji (konzerva Rio mare je fakt nejlepší, levnější varianty jsou humusy a tuňák ve vlastní šťávě se na toto nehodí)
rajčata
okurka
olivový olej
případně oregáno a kapary (naložené v soli, ne v kyselém láku!) - ty v soli se používají tak, že se ze skledničky odebere potřebné množství a buď propláchne pod vodou, aby se sůl odplavila, nebo někdo si je dává do misky s vodou a nechá sůl rozpustit a pak je několikrát propláchne v čisté vodě. Jejich chuť má zůstat slaná nebo mírně slaná.
sůl
(může se přidat i nakrájené vejce "na tvrdo")

Nebudu zde uvádět konkrétní množství, dělám to od oka, takže rada zní: přiměřeně a dle chuti

Brambory uvaříme ve slupce do měkka a ještě teplé oloupeme. Dáme do mísy a buď lehce pokrájíme nožem nebo lžící či vidličkou, to je jedno. Přidáme sůl a promícháme. Necháme trochu vychladnout.
Pak přidáme tuňáka - celý obsah konzervy (střední nebo velké, malá je nedostačující) včetně oleje! Přilijeme ještě další olivový olej, aby konzistence byla "mazlavá". Promícháme.
Pak už, dle chuti, přidáme buď některé nebo všechny nahoře uvedené ingredience a zamícháme.
Jen malá technická: pokud se rozhodnete dávat kapary, "šetřete" se sypkou solí! Dosolit se to dá vždycky, naopak je to horší.


(nevím, nakolik je tento salát rozšířený v Itálii, já ho znám z Apulie jako domácí jídlo, v restauraci ho nenajdete určitě. V Calábrii jsem se s tím nesetkala - ale samozřejmě neznám všechno na 100%)

V Itálii jsem místo okurky dávala - ani nevím, jak se to píše, je to asi v nářečí - paďjotte - které se chuťově hodně podobají okurkám, ale nejsou tak "mokré". Tvarem byly hruškovité, trošku jako minidýničky. Slupka se loupala a byla buď světle nebo tmavě zelená s tmavým žilkováním a svislými pruhy. Pokud byla zrníčka uprostřed už velká, odkrajovala jsem je a vyhazovala.



brambory rozmačkané vidličkou, smíchané se solí
(já to dělala ze 6 průměrně velkých kusů)
ingredience
(kapary a oregáno jsem tentokrát nedávala)

(těch rajčátek jsem tam dala, samozřejmě, víc)
výsledek

vajíčko jsem nedala dovnitř, ale použila jsem ho na ozdobu
(načervenalé zabarvení je od rajčatové šťávy)


MŇAM !


dobrou chuť !


Ještě ke kaparám - vzpomněla jsem si na jeden "ftipný" okamžik. Bylo to někdy asi v prvním roce mého pobytu v Itálii. Rodina mého ex je z Apuglie - a jak jsem se učila od lidí nová slovíčka, pochytala jsem, pochopitelně, i nějaká v nářečí, i když jsem byla přesvědčená, že je to "čistá" italština.
Pracovali jsme v Calábrii. Jeden večer jsme byli někde na pizze a já si dala už nevím jakou, ale kladla jsem číšníkovi na srdce, že tam chci i "chiappari" (kjáppari). No - čuměl na mě jak na debila a bylo na něm vidět, že přemýšlí nad tím, jestli to myslím vážně, nebo si z něj dělám "prdel". Tak to ex uvedl do pořádku a pak mi vysvětlil, že v itlaštině jsou to 'i capperi' (kápperi) a že chiappari je v nářečí a že chiappa znamená v italštině "zadek" - /dle slovníku též prdel/ ... Mlčící (tak si tak říkám - co jsem to po něm asi tenkrát vlastně chtěla ??? :-D )
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Helena Helena | E-mail | Web | 13. června 2014 v 11:19 | Reagovat

Ali musím napsat, že bramb. salát s oliv. olejem jsem ještě nedělala, a přitom si dokážu představit jejich společnou harmonickou chut´. třeba jenom tak, bez všeho. :-) Díky za recept, určitě vyzkouším. :-)

S tím nářečím je to v Itálii na pováženou. :-D  :-D :D  :D

2 alape alape | E-mail | Web | 13. června 2014 v 19:18 | Reagovat

Heli, je pravda, že tady je toho oleje hodně (na naše poměry) - ale v místě, kde si lidi dělali domácí olivový olej s ním většinou neměli důvod šetřit a v některých rodinách se dokonce jídlo v oleji topilo ... :-)
Brambory s olejem jen tak, posypané zelenou čerstvou petrželkou, případně červená (nepálivá, tedy sladká) cibule a kapary - taky výborná příloha (nedává se u nich ale na talíř jako u nás, nechává se v míse jako salát, ať si každý vezme, kolik chce)- taky výborná záležitost!

Jo, nářečí, to je kapitola sama pro sebe :-D  :-D  :-D

3 karlaprazakova karlaprazakova | Web | 17. června 2014 v 22:42 | Reagovat

Musím vyzkoušet, vypadá velmi chutně :-)

4 alape alape | E-mail | Web | 27. června 2014 v 23:36 | Reagovat

[3]: Kamarádka vyzkoušela a byla nadšená :-) sice to sem nenapsala, ale to nevadí ... i když - každému chutná něco jiného :-)
Já ho miluju :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Free counters!