detoxikace/ neera stromový sirup - 1

8. května 2014 v 0:03 | Alape |  mé prožitky a zkušenosti
neerový sirup, citrony, kayenský pepř a voda




podrobné vysvětlení najdete dole ve videu - nemá cenu kopírovat odjinud to, co je již dobře interpretované





ZAČÍNÁM 2.5.2014

Příprava denní dávky: 1,5 dcl neerového sirupu smícháme s 1,5 dcl citronové šťávy a 1/2-1 lžičkou kayenského pepře. Pak dolijeme 1,7 l vody. Hotovo. Popíjí se v průběhu celého dne. Chuť to má dobrou - lehce nasládlou sirupem a nakyslou po citronech. A taky maličko štiplavou díky kayenskému pepři.
Ještě je doporučené Psylium nebo Triphala na pročišťování střev a podporu práce (která bez příjmu pevné potravy ustává). Já jsem zvolila Triphalu v prášku. (dala jsem si jí večer před spaním - moc dobrá teda fakt není, má takovou trpkou svíravou chuť ... ale naštěstí se to nepije na litry, tak to jde /se zatajeným dechem nalít ten hrnek do sebe/ brr :-D ). Ráno by se měla pít slaná voda nalačno.
+ samozřejmě hodně čisté vody během dne a případně slabé bylinkové nebo zelené čaje

Předpřipravila jsem se tak, že jsem naklusala do sámošky a koupila snad víc jak 4kg citronů. Nechce se mi tam později chodit, aby mě různé vůně nesváděly ... půst jsem vlastně snad nikdy nedržela, možná jednou jednodenní úplňkový - tak nevím, co to se mnou bude dělat.
V receptu je uvádělno 3-4 citrony (na přípravu denní dávky) - ale záleží na velikosti, protože já jsem koupila velké a krásně šťavnaté a stačí mi 2.

* * * * *

Teď udělám malou odbočku. Mám stále problém, pravděpodobně psychický, jíst ovoce a zeleninu. Proto jsem se asi ani nijak nepřipravovala. (Druhý důvod je, že mi vyhovuje víc impulzivní jednání - když mě něco napadne a pocit mi to potvrdí v ten moment - jdu do toho. Jakmile tu vlnu ztratím, už se k ní málokdy vracím ... Ale všechno koupený jsem měla už doma s předstihem.)
Připomněly mi to totiž citrony - předevčírem koupené, dnes jsem musela už 2 vyhodit, protože byly plesnivé (a to jsem si dala s výběrem fakt záležet!). Řeknu vám: nic moc! A to je přesně to ono, proč mám asi tenhle problém. V Itálii, kde jsem citrony trhala přímo ze stromu a vlasně jen málokdy je dávala do ledničky, vydržely v pohodě 14 dní i dýl. Tady mám pocit, že jakékoli ovoce nebo zeleninu koupím (tím myslím, bohužel, i to tuzemské!) - tak pokud to nezkonzumuju hned, zplesniví velice rychle. Problém vidím v tom, že pokud je ten průběh tak rychlý, musí tam ta plíseň být už v momentě, kdy to koupím, jen ještě není projevená. Proto tomu nevěřím a nekonzumuju. A v tom je ten "zakopaný pes", protože je to pro mě vlastně nejvhodnější strava. Podle krevních skupin, kterými jsem se kdysi hodně zabývala, jsem vlastně fruitián, nebo skoro. Když jsem si to ověřovala v praxi, sedělo to. Po ovoci jsem se cítila naprosto pohádkově a nepotřebovala jsem nic moc dalšího (teda jasně, že jsem jedla i jiné věci, ale měla jsem období, kdy ovoce v mém jídelníčku naprosto převažovalo. Byla jsem asi 8 let skorovegetarián - to skoro je proto, že jsem občas jedla mořské ryby / i vlastnoručně ulovené. Ale jak to spontánně přišlo, tak to později, s návratem do Prahy, postupně ustalo.).
Nepřesvědčily mě ani farmářské trhy. Sice výdrž o něco málo větší, ale ne zas o moc ...
Jinak ještě musím doplnit, aby to bylo úplné, že u mě všechny rady ohledně stravování u krevních skupin neseděly. Byly tam doporučené věci, které jsem fakt "nemohla" a nebo zase v zakázaných, co bych vůbec neměla - a po těch jsem se mohla utlouct. Testovala jsem v reálu, jak na mě co působí a prostě jsem si to upravila po svém.
Až když jsem se později setkala s metabolickými typy, dostala jsem odpověď i na toto. Takže podle mého názoru je - alespoň, co mě se týče - nejlepší kombinace obojího (v běžném stravování).

* * * * *


1. den jsem neodolala hladu a kolem páté jsem si vzala 1 mozzarellu a kus sýra. Je to doba, kdy jsem zvyklá většinou jednou denně jíst, takže si to nevyčítám a jsem rozhodnutá pokračovat normálně dál.
Celý den je mi zima, ale venku se taky podstatně ochladilo (zvažuju, že si tam dám trochcu víc kayenského pepře).
Navíc jsem ode dneška zařadila i další změny v podobě bylinkových čajů (od "tarotové" Štěpánky), které sice s touto kůrou přímo nesouvisí, ale není to nic proti ničemu (ginko, jitrocel + domácí medvědí česnek naložený ve vodce, který se užívá ráno nalačno 1 lžička).
Večer (kolem 22h) mě pak chytla hladová znovu, a tak jsem se usnesla, že si udělám rýžové mléko - nic pevného by se nemělo a tekutá rýže už není pevná :-) ... Vypila jsem 3 mističky a byla plná k prasknutí.
Příště bude asi fakt lepší nejdřív se připravit a začít až potom.
Kolem sedmé večer únava a naprosto odpadávám. Sice to není ideální, ale řeším to kafem. Pomohlo to - pokračuju dál v gruntování a celý večer pak žehlím hromady oblečení. Jdu spát kolem 1h.

PS: ta rýže není až tak úplně od věci, protože takhle rozvařená čistí trubky taky. Kdysi jsem to zkoušela podle Zentrycha. Bylo to něco na pročištění a zbavení se zlozvyku kouření. Sice se to mělo dát do termosky a popíjet v průběhu dne, ale to nevadí. Tentokrát to plní jiný účel. Nevím, jestli v té ryži tenkrát nebyl ještě bobkový list (musela bych se podívat do chytrých knížek, pokud by to někdo z vás chtěl vědět přesně) a pak se jedly jen jablka (zmínila jsem to v článku zde). Kayenskému pepři jsem věnovala samostaný článek zde.

2. den: cítím se dobře, zvýšila jsem množství kayenského pepře na 1 lžičku - už mi není zima, i když je venku jen 9°-10°C ...
Akorát jsem udělala tu chybu, že jsem byla venku dýl, než jsem počítala a neměla jsem s sebou nápoj a pít "jen" studenou vodu se mi nechtělo. Br! Takže jsem kolem 21h snědla rohlík a banánek v čokoládě :-) ... Ale jinak průběh dne celkově lepší, možná i tím, že jsem už věděla, co mě čeká. Žádný útlum se večer nedostavil.
Jo a ještě jeden postřeh: ani jsem netušila, že mám močový měchýř o takové kapacitě.
A další věc: zase jsem sklouzla do své "úchylky" a mám potřebu si mýt každý den vlasy a vydrbat se při každém sprchování peelingem - dělá mi to fakt neskutečně dobře a kůži to určitě pomáhá taky hodně. A škrabku na jazyk používám vícekrát denně. (přišlo to tak nějak spontánně)


(asi jsem dost vyměkla - zatímco dřív mi lidi říkali, že jsem sama na sebe moc přísná a tvrdá, teď mi ta sebedisciplína nějak chybí ... no, alespoň o tom vím a můžu na tom zapracovat!)



video z TV Metropol:
http://www.youtube.com/watch?v=zvkl2Z9o-rg, autor: DAR Z PŘÍRODY


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 karlaprazakova karlaprazakova | Web | 9. května 2014 v 21:14 | Reagovat

Obdivuji tě. Já sama bych očistný detox potřebovala víc než moc, i když si myslím´, že se moc špatně nestravuji, ale prostě očistu by to chtělo. Ale já na to nemám pevnou vůli. Zatím jsem zvládla jenom úplňkový očistný detox.
O téhle kůře jsem ještě ani neslyšela.
Co se týče kupovaného ovoce a zeleniny, tak mi mluvíš úplně z duše. Taky k tomu nemám důvěru. Snažím se vše co jde sama pěstovat, ale je to náročný :-)

2 Helena Helena | E-mail | Web | 9. května 2014 v 22:34 | Reagovat

Přijdu zítra Ali. :-)

3 alape alape | E-mail | Web | 10. května 2014 v 9:36 | Reagovat

[1]: Karli, jak vidíš, já tu pevnou vůli taky nemám. Možná právě proto jsem to sem takhle rozepsala ... vždyť jsme všichni stejní :-D ... chce to se jen rozhodnout ...
Já jsem si neery všimla už dřív, ale nějak víc mě neupoutala (za ty peníze), přišlo mi, že jsou i jiné levnější varianty na jarní očistu. Nicméně teď potřebuju něco razantnějších účinků. Madal Bal je obchod napojený na Sri Chinmoye, ještě když žil, pořádali tu jeho koncerty (o2 aréna v Praze u bývalé fučíkárny) naprosto plná, na ten koncert mám nádherné vzpomínky a pak pořádali (možná ještě dnes, nevím) i meditační večery, kdy učili meditaci - kdysi jsem chodila 2x týdně - tím jsem tedy trochu oklikou chtěla říct, že té neeře prostě věřím :-)

4 alape alape | E-mail | Web | 10. května 2014 v 9:37 | Reagovat
5 Helena Helena | E-mail | Web | 10. května 2014 v 9:39 | Reagovat

Ali neerový Sirup vůbec neznám. Ale tato kůra může být příjemná, je fakt, že jsme určitě zanesení různými jedy, a není na škodu toto vyzkoušet.Citróny jsou vůbec zdravé, a o kayenském pepři vím taky své. Líbí se mi, jak si dokážeš poradit v každé situaci, třeba s tou zimou, že si přidáš více pepře apod...Taky jsem koukala na to, že sis sama lovila ryby. :D Čerstvá ryba chutná úplně jinak, asi tak jak čerstvě utrhnutý citron ze stromu. Ani se ti nedivím s tím ovocem, ale ve městě je člověk odkázaný právě jen na ty obchody.
Já vím, že existují bio farmy, které zasílají čerstvou zeleninu a ovoce. :-)

6 alape alape | E-mail | Web | 10. května 2014 v 9:59 | Reagovat

[5]: Heli, na netu jsem vyčetla v různých diskuzích, že ho lidi nahrazují i "obyčejným" javorovým, ale asi to bude trošku jiné ... nicméně cenové srovnání vychází víceméně nastejno (za stejné množství).
Musím říct, že půst jen o vodě bych asi nedala - byly chvíle během toho týdne, kdy mi sklenice vody přišla strašně těžká do žaludku, zatímco neeru nebo čaj jsem pila bez problémů.
Ryby jsme lovili na vlasec s více háčky. Vyráželi jsme strašně brzo, snad už kolem půl páté nebo páté jsme byli u moře - nejvíc berou za svítání a až po polední (taky snídaj a obědvaj jako lidi :-D . Jezdili jsme na takovém malém motorovém člunu a chytali jsme jen takový různý malý čudly, ale oběd z nich byl ... a to bylo fakt něco! Úlně nejlepší byly jen obalené v mouce a smažené. MŇAM!!!
Ovoce je víc šťavnaté ... mandarinky jsem měla až letos po několika letech. Taky je nekupuju. Ty sušky, co tu prodávaj, jsou nejedlý! Letos jsem mandarinky dostala - a ještě s omluvou, že jsou už 4 dny staré :-D  :-D  :-D

Jediné ovoce, co jsem dokázala jíst, byly Fresh bedýnky Filipa Říhy. Tehdy svou firmu právě založil a měl jen několik málo odběratelů. Několikrát jsme se sešli (když mi přivezl jídlo osobně) a vznikly zajímavé rozhovory. /Dělal i skvělá veganská jídla. /
Bedýnky tehdy rozváželi domů, což bylo super, protože jedna každá vážila 5 kg. Jenže pak přestali stíhat a už jsme se časově míjeli. Škoda!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Free counters!