lněný olej s tvarohem

24. února 2014 v 3:30 | Alape |  recepty
Lněný olej s tvarohem, na netu též dohledatelný pod názvem sirná patlanina či patlanice.


Autorkou tohoto receptu je německá biochemička Dr. Johanna Budwig. Dosahovala jím skvělých výsledků např. při léčení vážných srdečních onemocnění, cukrovky, roztroušené sklerozy, artritidy, lupenky. Úspěšně léčila i pacienty v mezních případech rakoviny. Byla sedmkrát nominována na Nobelovu cenu, kterou ale nikdy nedostala v rámci 'vyšších zájmů' farmaceutické lobby.

Samotný recept je velice jednoduchý: (pro zájemce, které by tato problematika zajímala víc do hloubky, vyšla i skvělá kniha):

100g tučného tvarohu
25-50g lněného oleje
1-2 PL čerstvě namletých lněných semínek
+ tekutina cca 0,5-1 dcl (voda, ovocná šťáva, kefír)

nebo
1 hrnek tučného tvarohu
2-5 PL lněného oleje
1-3 PL čerstvě rozemletých lněných semínek
dostatek vody, aby směs byla jemná
špetku kayenského pepře
ochutit lze medem nebo naslano cibulkou
můžeme doplnit i čerstvým ovocem

rozmixovat do konzistence pudinku
PL = polévková lžíce


Lněný olej
vydala Pragma 2008, obrázek je z internetu


Dá se experimentovat i s různými poměry jednotlivých složek, jak uvádí např. následující odkaz:
http://missiva-forum.webnode.cz/news/sirna-patlanina-dle-dr-johanny-budwig/


Myslím, že je dobré nejdřív si přečíst, jako ostatně v jakémkoli jiném případě, více informací, případně projít nějaké internetové diskuze a na základě toho se pak rozhodnout. Navíc jsou jiná doporučení v konzumaci při řešení konkrétních zdravotních potíží a jiná pro prevenci.
(Výše uvedené recepty jsou na každodenní preventivní užívání)

Sama za sebe mohu říct, že jsem na pravidelnou konzumaci nastoupila někdy od půlky prosince a zatím nebyl jediný den, kdy bych vynechala. Nejenže se na toto první jídlo vyloženě těším, ale je natolik syté, že se pak nemusím několik hodin starat o různé svačinky či dojídání se ... (Sice to není nijak závratně dlouhá doba, ale určitě postačuje na to, abych odhadla, zda se cítím líp nebo ne. A odpověď je jednoznačně ANO)
Všímám si i jakéhosi lavinového efektu, s nímž se šíří konzumace 'patlaniny' po mých známých a též ji všichni vychvalují.


Několik poznámek:
Je důležité, aby tvaroh měl minimálně 10% tuku.
Lněný olej vybírejte velmi pečlivě - nejlepší je ze zdravé výživy z ledničky. Na netu jsem již dříve našla hodně varování ohledně nákupu, kdy je nutné, aby lněný olej - za studena lisovaný - byl co nejčerstvější! Brzy žlukne a pak se stává zdraví spíše škodlivým! Je nutné jej chránit před teplem a oxidací - takže pak doma po otevření určitě skladovat v ledničce!
Rozmixované lněné semínko je nutné upotřebit bezprostředně po rozemletí do 10 - 15 minut! (po rozmixování na vzduchu rychle žlukne, po přidání do patlaniny již ale oxidace neprobíhá)
Ohledně tohoto jsem dostala následují dobrou radu, která se mi osvědčila:
Připravuji najednou větší dávku mletého lněného semínka a pak ho dám do medu. Poté jen odebírám potřebné množství.


Lněný olej sám o sobě (tedy samotný), mimo jiné, ředí krev.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Helena Helena | E-mail | 24. února 2014 v 17:10 | Reagovat

Děkuji za cenné rady.Zrovna včera jsem zase četla v bylinkáři od Janči,kde se píše,že lněné semínko se má mlít těsně před použitím z důvodu žluknutí.Ali,a byla jsi na odběr krve,zda ji máš normální?To s tím medem je dobrý tip. :-)

2 alape alape | E-mail | Web | 25. února 2014 v 11:50 | Reagovat

[1]: Heli, tak s tou krví jsi mě trošku dostala - budu se muset mrknout do papírů, buď jsem byla vloni a byla v pořádku nebo předloni a musím ohlídat tento rok další kontrolu, kvůli té leidenské. Ale tehdy mi řekli, že je výsledek dobrý a že mám přijít až za 2 roky, ne za rok na další kontrolu (jinak jsem u doktorů nebyla ...)

3 pavel pavel | Web | 25. února 2014 v 23:20 | Reagovat

Tvaroh bych domě měl... jen ještě sehnat to ostatní. :-)

4 pavel pavel | Web | 25. února 2014 v 23:26 | Reagovat

Mimochodem, lněný olej se dává do olejových barev. :-)

5 alape alape | E-mail | Web | 26. února 2014 v 12:44 | Reagovat

[3]: [4]: Tak asi do zdravky :-) - v centru je jich dost.
Ale hlavně tam nedávej ten lněnej olej do barev, on přeci jenom bude trochu jinčí :-D  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Free counters!