kayenský pepř

28. února 2014 v 3:30 | Alape |  recepty
Koření: kayenský pepř, též bývá psán jako kajenský.
Ve skutečnosti se nejedná o pepř, ale o mleté papričky ...!
(Na netu se lze různě dočíst, že je to zvláštní odrůda červené chilli papričky.)


Co je asi ze všeho nejdůležitější a z jeho širokého množství zdravotních účinků chci vyzdvihnout na prvním místě, je fakt, že funguje jako stimulant krevního oběhu. To znamená, že posiluje srdce a reguluje tok krve. Též značně redukuje nadměrnou krevní srážlivost - zde POZOR! : nesmí být užíván společně s Warfarinem či jinými krev ředícími léky bez souhlasu lékaře!

Jako další bývá uváděn jeho antibakteriální účinek a podpora imunitního systému.

Uvolňuje bolest.

Podněcuje trávicí trakt, hlavně tím, že stimuluje trávicí šťávy. (při problémech se zažíváním)

Rozkládá a uvolňuje hlen.

Přimíchá-li se trocha kayenského pepře k jiným bylinám, zvýší se jejich účinek! (Proto bývá též označován jako katalyzátor.)



(Dále pak není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy - a při manipulaci je samozřejmě nutné dávat si pozor na oči, aby si do nich člověk "nehrábnul" rukama ...)


Bývá uváděno, že je vhodné začít používat kayenský pepř od malých dávek, aby si tělo postupně zvykalo, to znamená tak cca od 1/16 čajové lžičky rozmíchané ve studeném nápoji (voda, džus) a teprve postupně navyšovat. Z počátku se může objevit pálení při stolici, ale pravidelným užíváním toto 'nepohodlí' poměrně rychle zmizí. (já si ho přimíchávám do tvarohu se lněným olejem a jemně jím posypávám jablka, jak jsem zmiňovala v jednom z předchozích článků - mám ho v cukřence místo moučkového cukru).
Mě osobně pomáhá, jak jsem zjistila, hlavně v zimě na studené ruce a nohy. (to pozná člověk relativně hned Usmívající se )

Komu nevyhovuje užívání tohoto koření v sypké, běžně dostupné formě, jsou dnes již k dispozici i kapsle ( také zde jsou jak plusy, tak mínusy - moc hezký článek, dobře, srozumitelně a obsažně napsaný: http://www.nasezdravi.ic.cz/zdrave_telo-kajensky_pepr.html. Dočtete se, mimo jiné, co, jak a proč - ale hlavně: jak může kayenský pepř pomoci při infarktu a že je to vlastně "lék", který by měl tvořit základ každé lékárničky. Někde v polovině je pak vyjádření doktora Christopera, které se mi moc líbí! Nechci kopírovat, proto dávám odkaz.)

Našla jsem též několik zmínek o odvážných jedincích, kteří si tímto pálivým kořením posypali řeznou ránu. Stálo je to asi 2 minuty pálivé bolesti, ale i silné krvácení se velice rychle zastavilo a rána se ihned uzavřela a začala hojit. (No, nevím, takto "od stolu" si troufám říct, že tento hrdinský počin mě asi mine obloukem ... tedy doufám, že to nebudu muset použít ... i když i zde platí staré známé: "Nikdy neříkej nikdy ...!")

A ještě jedna technická poznámka: je to běžně dostupné koření, takže ho lze zakoupit nejen ve specializovaných obchodech s kořením a zdravé výživě, ale normálně v supermarketech. Je lepší vybrat buď tmavě červenou variantu nebo oranžovou. Časem jeho barva slábne (bledne) a mělo by se skladovat na suchém, chladném a tmavém místě.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Erička Erička | Web | 28. února 2014 v 7:36 | Reagovat

Zajímavý článeček :) Koukám, že doplníme zásoby koření :)

2 alape alape | E-mail | Web | 3. března 2014 v 1:30 | Reagovat

[1]: Jestli vám chybí nebo dochází kayenský pepř - tak to by opravdu chtělo! :-)

3 Helena Helena | Web | 5. března 2014 v 8:45 | Reagovat

O tom uvolňování bolesti je to tak,že tělo začne produkovat po požití kayenského pepře vlastní endorfíny,to samé po požití chilli.
Je taky dobré,když je rýma,šňupnout si trochu tohoto koření,cesty se skoro okamžitě uvolní. :-)

4 alape alape | E-mail | Web | 18. března 2014 v 12:06 | Reagovat

[3]: To mě nenapadlo, ale určitě je to dobrý nápad :-) vlastně ani nevím, z čeho se dělá šňupací prášek... Nepálí to?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Free counters!