Jak jsem vyzrála nad jablky

30. prosince 2013 v 3:51 | Alape |  mé prožitky a zkušenosti
Jablka jsem mívala ráda jako malá holka. U babičky na zahradě rostla spousta jabloní a pamatuji se, že mě fakt bavilo jít - utrhnout - jíst (no, to ostatně s každým ovocem ... na třešni jsem vydržela sedět a cpát se třeba celý den, ale vzít si třešně z košíku mě nebralo).
Ale zpátky k jablkům: později si vybavuji, že jsem je jedla míň a pak už vůbec. Možná jsem se jich přejedla, možná jsem toužila po banánech a mandarinkách /jakožto nedostatkovém zboží kdysi v pravěku/ ... už nevím.
S prozkoumáváním stravy - tedy zdravé výživy, léčitelství apod. jsem se během roků setkávala na všech frontách (ať už knihy nebo přednášky) s tím, jak všichni jablka doporučovali a vychvalovali. Hlavně ve smyslu starého přísloví: Jedno jablko denně a nepotřebuješ doktora.
Což sice bylo všechno jako teorie moc hezké, ale skutek mi stále utíkal. Zkoušela jsem to a nechutnaly mi. Jen málokdy ...


Jednou v zimě jsem dělala podle Zentricha nějakou očistnou kúru nebo tak něco a jedly se několik dní jen jablka. Tuším ještě cosi s rozvařenou rýží jako teplý nápoj do termosky, ale už je to dávno a nepamatuji si přesně. Píšu o tom hlavně kvůli tomu - a to ve mě zůstalo hodně silně - že jsem tehdy druhý nebo třetí den seděla na radiátoru rozpáleného topení a klepala se zimou. Neměla jsem horečku, nebyla jsem nemocná. A jak jsem se tak chvěla na tom topení, uvědomila jsem si, že za to můžou ta jablka - že mě ochlazují.
Takže tenkrát jsem sice záhadu jablek vyřešila, ale dál jsem je nejedla. Asi jsem moc teplomilná ...

V rámci nákupů jsem si pak 'logicky' jablka kupovala - v přesvědčení, že dělám maximum pro své zdraví - ale dopadalo to tak, že jsem je donesla domů, umyla, narovnala do košíku na stole, abych je jako měla po ruce, kdykoli budu mít chuť - a s dobrým pocitem proplouvala kolem nich tak dlouho, dokud se nezkazila a já je nevyhodila. Takže naprosto nelogický postup i pro mou peněženku, snahu a tahání nákupů. /mno ... ale vydržela jsem to dělat dost dlouho, jsem holt nepoučitelná/
Dokonce mám jeden kuriozní počin s jablkem - znám je pod názvem 'soudek', ale jestli se tak opravdu jmenují, nevím. Jsou to taková velká červená jablka, mohutná a nahoře u stopky jsou širší, zatímco dole u bubáku se zúžují. Zase jsem (několik let nazpět) neodolala a jedno koupila, že ho určitě sním ... Tušíte správně - nesnědla. Ale co mě zarazilo, byla skutečnost, že zatímco jiná jablka se zkazila po určité době a tudíž putovala do odpadků, toto bylo i po snad čtyřech měsících stále jak nové. Nedalo mi to a šla jsem udělat průzkum. Vypadalo totiž jak perfektní plastová dekorace! Na omak bylo pěkně pevné. A pro oči stále krásně barevné. Tak jsem použila trochu hrubé síly - a ejhle - prst se mi probořil skrz slupku rovnou k jadřinci, který byl shnilý. Veškerá masa mezi tím, tedy ta, co tam bývá normálně, tak zde chyběla. Třeštila jsem na to oči a nechápala. (v té době jsem ještě nevěděla o tom, že se ovoce voskuje a napíchává a já nevím co všechno ještě, aby vydrželo dýl jako čerstvé ...)

Nyní se mi už před vánoci samovolně upravil jídelníček. K mému překvapení jím vlastně jen čerstvé ovoce a zeleninu. Zeleninu ani ne vařenou, kdyžtak syrovou, kysané zelí ze zdravky nebo pickles, tedy mléčně kvašenou, klíčky ... tvrdý sýr a tučný tvaroh, plus nějaké jiné věci, jako potravinové doplňky (ale o tom zas jindy). Pečivo, maso, salámy - nic z toho. Nemám na to chuť. Na vánoce jsem se přemohla a byla normální /jedlík/, ale naštěstí mi nebylo ani moc zle, takže taky dobrý. Tělo reagovalo skvěle!

No a teď zpátky k těm jablkům. Překvapilo mě, že jsem na ně dostala chuť. Jenže po předchozích zkušenostech jsem tomu moc nevěřila. Přesto jsem několik jablek koupila a donesla domů.
A jelikož teď skoro na všechno sypu kayenský pepř, nasypala jsem ho i na jedno rozkrájené jablko. Joj, to byla dobrota! Měla jsem pocit, že jsem už dlouho nic lepšího nejedla! A zima mi taky nebyla, protože kayenský pepř zahřívá ... A že tedy nezůstalo jen u toho jednoho, asi není třeba zmiňovat ...

Já vím, je to jen obyčejný článek o jablkách. Ale mám z toho fakt velikou radost! A chtěla jsem se s vámi o ni podělit ...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Helena Helena | E-mail | Web | 30. prosince 2013 v 14:28 | Reagovat

Ali dokážeš to všechno tak dokonale rozebrat. :-)Jak jsi přišla na to,že jablka ochlazují?Logiku to má,i bylinky jsou horké,studené apod..V každém případě zajímavá zkušenost. :-)

2 alape alape | E-mail | Web | 30. prosince 2013 v 15:55 | Reagovat

[1]: Když mě to tenkrát na tom radiátoru rozpálenýho topení napadlo poprvé, zaměřila jsem se na to a začala trochu experimentovat. Cítila jsem po nich uvnitř v sobě chlad. Chlad vycházející zevnitř těla. Vždycky po tom, co jsem jablka snědla. A nepomáhal mi ani horký čaj, ani vnější teplo. Ale je to jen mé osobní vnímání - nemám podobné zkušenosti od lidí, takže nemůžu říct, že by to tak bylo všeobecně :-)

3 pavel pavel | Web | 30. prosince 2013 v 19:48 | Reagovat

Já mám rád jablka když jsou chladná (takže je mám v chladničce) a jím je skoro denně. Ale nesmím je jíst na noc, protože mi pak po nich ráno bolí hlava. :-D

4 Aliwien Aliwien | E-mail | Web | 30. prosince 2013 v 19:49 | Reagovat

Zajímavé čtení, ale asi bychom si spolu v tomto směru nerozuměly. Já vyznávàm klasickou českou kuchyni, bez masa bych asi umřela a vánoční tradice se u nás, včetně pečení řízků, bramborověho salátu a dobrého vánočního cukroví taky tradičně dodržují.  Ale každému, co jeho jest, že?  Přeji hezkého Silvestra  krásný nový rok.

5 alape alape | E-mail | Web | 30. prosince 2013 v 21:10 | Reagovat

[3]: To jsou nějaká pálená jablka? (jako je třeba hruškovice, slivovice a tak?)

6 alape alape | E-mail | Web | 30. prosince 2013 v 21:19 | Reagovat

[4]: Já si na českou tradiční kuchyni odvykla v Itálii ... a musím říct, že mi italská kuchyně vyhovuje víc, ale murénu bych tu asi stejně nesehnala :-D /to je jejich vánoční tradice, i když nejspíš krajová/
Ale toho kapra se salátem jsem měla taky - proto zmiňuju, že mi nebylo až tak moc zle :-D /byla jsem na vánoce u sestry a pak jsem měla ještě kachnu u mamky 26. :-D . Pak jsem se ale zase samovolně vrátila k mému předchozímu stravovacímu režimu, nijak to nehrotím ;-)
Ali, také Ti přeju krásného Silvestra a hodně zdravíčka v novém roce!

7 pavel pavel | Web | 30. prosince 2013 v 22:20 | Reagovat

[5]: Po tom by mne taky hlava bolela, ale vysvětlení, že nejsou dobré na noc, by bylo i logické, protože v našem žaludku zkvasí na alkohol. :-D

8 alape alape | E-mail | Web | 31. prosince 2013 v 12:53 | Reagovat

[7]: Aha, to je dobré! Takto jsem nad tím nepřemýšlela. :-)

Já se naučila už dřív jíst ovoce s odstupem před jídlem ... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Free counters!