chlebová polévka

15. listopadu 2013 v 3:30 | Alape |  recepty
Před časem jsem si doma dělala kvásek a pekla chleba.
Udržovala jsem ho - alespoň jak jsem se porůznu dočetla - každodenním přidáváním určitého množství vody a mouky. Tím se samozřejmě jeho objem zvětšoval. Vždy jsem něco odebrala na chleba a zbytek znovu "dokrmovala", čímž opět nabýval na množství.
Párkrát se stalo, že pro nedostatek času jsem chleba nepekla a pak jsem řešila, co s tou spoustou kvásku? Zamrazit ani dát do ledničky se mi nechtělo, přestat živit také ne - protože jsem se dočetla (až později), že čím starší, tím lepší a že je použitelný od 1 měsíce výše. (Pak mi bylo jasné, proč ze začátku chleba špatně kynul ...)
Hledala jsem na netu a našla skvělou věc: Krkonošské kyselo. Je to polévka, která se dělá právě z kvásku. Recepty se dají najít různé i s rozličnými ingrediencemi. Nakyslá chuť této polévky mě naprosto dostávala! Ze začátku, tedy po objevení receptu, jsem si ji dělala obden a nemohla se jí nabažit...


Nyní již kvásek nemám. Jednou mi zplesnivěl a pak už jsem nový nezakládala. A hotový dobrý jsem zatím nesehnala. Vím, že jsou dostupné v některých pekařstvích. Jenže po zkušenosti s trhem zde u nás, kde jsem si ho několikrát koupila - od pekárny, která deklaruje domácí výrobu - a nebyl ani z poloviny tak dobrý (neměl vůni ani nakyslou chuť) jako ten můj podomácku neuměle udělaný , jsem se rozhodla již neexperimentovat a jednou si pak založím opět vlastní.

Tím se, trochu oklikou, konečně dostávám ke slíbené chlebové polévce.
Jak už jsem v nějakém článku zmiňovala, jezdím si do zdravky pro kváskový chleba z domácí pekárny. Pečou ho v peci, ve které se topí dřevem. Je výborný! Ale ne vždy ho sním celý. Vyhodit? To se mi nechtělo. Slepice ani králíky nemám a neznám nikoho v okolí, kdo by je měl. (ve městě těžko, že?! Mlčící). Tak jsem opět hledala na netu. A našla jsem recept na chlebovou polévku. Je jich spousta různých, takže pokud chcete experimentovat, máte široké pole působnosti.
Já přes zimu polévky doslova miluji a skoro nic jiného nejím. Nejsou to klasické vodové polévky, ale spíš husté 'kejdy', ve kterých stojí lžíce. Mňam!

V neděli jsem si k obědu dělala právě chlebovku, jak jí říkám. Vajíčka jsem doma neměla a nechtělo se mi pro ně letět do obchodu. Tak jsem si ji udělala úplně po svém: na trošku oleje a másla jsem dala jednu velkou pokrájenu cibuli zesklovatět, pak jsem přidala nakrájenou čtvrtku chleba na kostičky a zalila 2 litry vody. Na mírném plameni jsem ji nechala pobublávat, občas zamíchala a rozmíchala chleba doztracena. Když tam po 1/2h byly už jsen kousky kůrek, přidala jsem 2 pokrájené brambory nadrobno, 2 lžíce jasmínové rýže, půlku šunkové klobásky nakrájené na kolečka a bujon v kostce a nechala vařit do změknutí brambor. Na talíři jsem si polévku ještě posypala zelenou cibulovou natí (nechávám cibuli ve skleničce s vodou a tak jí rostou výhonky - ale to asi znáte také)

Tentokrát jsem polévku dělala z polotvrdého chleba, který šel krájet.
Jinak: starý chleba, který je už tvrdý, stačí předem namočit v misce s vodou (chce to hodinu a víc + případně dolít vodu, kterou chleba nasákne - prostě aby byl potopený) - vodu z misky pak přelévám do hrnce (tvoří základ polévky) a změklý chleba nakrájím. Jinak je postup stejný.
Koření moc nepoužívám, proto jsem žádné nezmínila. Kdo je na něj zvyklý, může použít cokoli dle libosti.

Záleží samozřejmě na tom, komu co chutná.
Mě tahle chutnala tak, že do večera moc nezbylo ... !
Chtěla jsem udělat fotky, jenže foťák nahlásil, že potřebuje dobít, takže momentálně stávka a z mobilu neumím přetáhnout fotky, snad tedy někdy příště.

Přeji vám 'dobrý' den!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Helena Helena | E-mail | Web | 15. listopadu 2013 v 16:13 | Reagovat

Alape dala bych si klidne s tebou,ale musela bys te polevky privarit,polevky mam take rada. :-)Vim,ze je kvasek zdravejsi,ale pri mem peceni pouzivam drozdi,nepecu az tak casto.
Vim,ze ses kdysi zabyvala chlebem,takze tam jsou asi ty koreny tveho peceni.Je pravdou,ze dobrou pekarnu aby clovek pohledal.

2 alape alape | E-mail | Web | 15. listopadu 2013 v 17:57 | Reagovat

[1]: Víc polévky? Heli, není problém, mám i 5l hrnce :D
Na sladké, pokud mě občas chytne 'záchvat' pečení, což se tedy moc často nestává ... používám také droždí, ale sušené.
Myslím, že máš pravdu - tenkrát se ve mě zrodila jakási nedůvěra k běžně prodávanému pečivu, asi to začalo někde tama ... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Free counters!